ÉSZT – ELŐZETES

 
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/fahle house kisebb 002
KONVERZIÓ – régi és új a kortárs észt építészetben
 
Az utóbbi évtizedben rengeteg  minden történt az észt építészetben, Észtország továbbra is lázasan építi az identitását. Míg tavaly az észt családi házak legjava mutatkozott be a Modemben, a mostani tárlat kurátora, Andrus Kõresaar elsősorban a nemzetközi színtéren is figyelmet keltett középületekre fókuszált. Az általa összeállított válogatás szemléletes például szolgál arra, hogyan lehet sikeresen ötvözni az újat a régivel: miközben az új világosan megjeleníti a korunkra jellemző stílusjegyeket, a régi sem veszít értékéből. A kiállítás tükrözi az észt építészek gondolkodásmódját és a városi környezet fejlesztésénél irányadó szemléletet, illetve felhívja a figyelmünket arra, hogy új városi terek kialakításakor érdemes a korábbi rétegekkel is számolni.
A korszak építészetére, várostervezésére jó példa a tallinni Rotermann negyed, ahol vakmerő és friss megközelítéssel újították fel – lényegítették át a műemlékvédelem alatt álló épületeket. A tárlaton látható többek között a 2013-ban Europa Nostra nagydíjjal elismert tallinni Hidroplánhangár (napjainkban az Észt Tengeri Múzeum egyik részlege), vagy a Stalker forgatási helyszínéül is szolgált egykori ipari épület, a Kultúrkatlan, amely ma már formabontó kulturális rendezvények színhelye, és az Észt Építészeti Központnak is otthont ad.
A kiállítás az Észt Kulturális Minisztérium, az Észt Kulturális Alap, a KOKO Arhitektid építésziroda, a londoni Észt Nagykövetség, a Helsinki Észt Nagykövetség, az Észt Építészek Szövetsége és az Észt Építészeti Központ együttműködésében valósult meg.
Fotók: Kaido Haagen, Martin Siplane, Tiit Veermäe, Arne Maasik
A kiállítás az Észt hét debreceni programsorozatának része, az Észt Intézet és a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara együttműködésében valósul meg.
 
Időpont: 2016. március 24., csütörtök
Helyszín: MODEM (Debrecen)
 
Sajtó: http://www.esztorszag.hu/
http://www.esztorszag.hu/cikk/eszt-het-2016
http://www.programturizmus.hu/ajanlat-eszt-kulturalis-intezet.html
http://heyevent.com/event/qtseelbgjiytua/eszt-het-filmek-budapesten-debrecenben-szegeden-es-veszpremben
http://www.dehir.hu/tag/eszt-het/
 
Egyéb: https://hu-hu.facebook.com/Magyarorsz%C3%A1gi-%C3%89szt-Int%C3%A9zet-Estonian-Institute-in-Hungary-150860301610257/
http://www.mek.hu/index.php?link=ESZT-ELOZETES
ÉSZT HÉT DEBRECENI FILMVETÍTÉSEK: ÉSZT HÉT2016_debreceni vetítések
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/carpenters workshop roseni 7 koko architects 2009 photo kaido haagen kicsi 002
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/parnu city centre sports hall kavakava 002