Templomaink tegnap és ma /Győr-Moson-Sopron Megye templomépítészete 1897–2014/

„Templomaink tegnap és ma” Kiállítás
Győr-Moson-Sopron Megye templomépítészete 1897–2014
Megnyitó időpontja: 2015. május 08. (péntek) 16.00 óra!
Helyszíne: a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara kiállítótermében
4028 Debrecen, Sarló utca 3. Fsz.
A kiállítást megnyitja: Tutervai Mátyás építészmérnök,
a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara elnöke
A kiállítást ismerteti: Hartmann Gergely építészmérnök, a tárlat kurátora
A Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara az alapvető érdekképviseleti és kapcsolattartási feladatán túl kiemelt céljának tekinti az épített környezet értékeinek feldolgozását és minél szélesebb körben való bemutatását. Ez a tárlat is a Kamara kezdeményezésére és támogatásával valósult meg. A kiállítás a megyében követi végig a 20. és 21. századi templomépítészet történetét.
A megyehatáron belül nem csak a jól ismert épületeket, hanem szinte az összes, a korszakban létrejött templomot bemutatjuk. A tárlat éppen ezért mutat túl a szűkebb régió határain. Az egyedülálló módon az európai folyamatok tükrében megjelenő negyvenöt alkotáson keresztül a korszak hazai történései is szokatlan összefüggésekben rajzolódnak ki.
A fényképes bemutatást tervek és leírások egészítik ki. Fontos szempont a liturgia mint funkció fejlődése és szerepe az egyes időszakokban. Készült két interjú, amelyekben egy építész (CZIGÁNY Tamás DLA) és egy teológus (dr. FEHÉRVÁRY Jákó) szólal meg. Az épületek használat közbeni életéhez egy kisfilm visz közelebb. Az újabb alkotásoknál a tervek mellett az építészek személyes gondolatait is olvashatjuk.
A példák e sokrétű, a különböző felekezeteket is egymás mellé állító feldolgozásával a tárlat talán hozzájárul a forma és a funkció, a megbízó és az építész, a falusi és a városi környezet, az egyes felekezetek és a közösségek különböző viszonyainak értelmezéséhez templomépítészetünkben.
A kiállítás a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával jött létre.
Szakmai partner: Modern Győr blog (http://moderngyor.com/)
Megtekinthető Debrecenben 2015. május 31-ig!
A kiállítás megnyitójának akkreditációja utólag történik – jelenléti ív alapján – a Magyar Építész Kamaránál!
A HBM ÉPKAM Elnöksége és Titkársága