Szakmai nap – Téglás, Budapest

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a területi Építész Kamara, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. a Goodwill Consulting Kft és a Goodwill Energy Kft közös szakmai rendezvényére.
„Épület energiahatékonysági /épületenergetikai / követelményekre való felkészülés a Széchenyi 2020 Pályázati lehetőségek kiaknázásával”
Az Európai Parlament és Tanács 2010-ben kihirdette „Az épületek energiahatékonyságáról – Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)” szóló 2010/31/EU számú irányelvet, melynek lényege a „20-20-20” szlogennel jellemezhető. A számok értelmében az 1990-es szinthez viszonyítva, cél az üvegház – hatást okozó gázok 20%-os csökkentése, az energiahatékonyság 20%-os javítása, és a megújuló forrásokkal biztosított energiafelhasználás 20%-os részaránya.
Fenti célok eléréséhez a hazai energiafelhasználás jelentős, a világ-átlagnál cca. 10%-kal nagyobb részét adó épületüzemelés radikális megváltoztatása szükséges. Ennek érdekében a térelhatárolások eddiginél átfogóbb, illetve szélesebb körű elemzése, valamint átértékelése szükséges. Az energetikai szabályozásban 2015. január elejétől szigorúbb követelmények kerülnek bevezetésre, melyeket újszerű alkalmazástechnikával kell kezelni.
Két európai uniós rendelet (direktíva) alapján 2015. szeptember 26. után már csak olyan helyiségfűtő és kombinált (fűtés és melegvíz-termelés) készülékek, valamint vízmelegítők hozhatók forgalomba, amelyek a rendeletekben részletezett szigorú energiahatékonysági és a hangteljesítmény-szintre előírt követelményeknek megfelelnek. A nitrogén – oxid – kibocsátási határértékekre vonatkozó szabályozás „csak” 2018. szeptember 26-án lép hatályba.
A 813/2013EU és a 814/2013EU rendeletek a legfeljebb 400 kW mért (névleges) hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtőberendezések (813/2013EU), valamint a vízmelegítők és a 2000 liternél kisebb űrtartalmú melegvíz tároló tartályok (814/2013EU) környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali, illetve üzembehelyezési követelményeket állapítják meg, de nem vonatkoznak a szilárd tüzelőanyaggal és a főleg biomasszából előállított biogázzal üzemelő készülékekre, valamint a legalább 50 kW maximális elektromos teljesítményű kapcsolt helyiségfűtő berendezésekre.
A rendeletek minden EU-tagállamra vonatkoznak, tehát hazánkra is – függetlenül attól, hogy addig megjelenik-e a végrehajtást szabályozó nemzeti jogszabály. Kivételt a rendelet – átmenetileg – csak a gyűjtőkéményekbe kötött, gravitációs égéstermék elvezetéssel rendelkező készülékekkel tesz. Tehát ilyen beépítésre továbbra is forgalomba hozható lesz a jelenleg érvényes nemzeti szabályozásnak megfelelő kivitel. (Mindaddig, amíg a folyamatban lévő fejlesztések eredményeként erre megfelelő készülék piacra nem kerül.)
A rendelet hatályba lépése előtt üzembe helyezett készülékekre az új rendelet értelemszerűen nem vonatkozik. Nem egyértelmű viszont, hogy a forgalomba hozatali tilalom csak a szeptember 26-a után gyártott készülékekre vonatkozik-e. A gyártó, vagy a kereskedő (importőr) raktárában lévő, a jelenlegi forgalmazási feltételeknek megfelelő készülékek ebben az esetben még forgalomba hozhatók és üzembe helyezhetők lennének szeptember 26-a után is. Ez az értelmezés lenne elfogadható.
Fontos figyelembe venni, hogy a rendelet hatályba lépése után a készülékek energetikai hatásfokát nem az eddig szokásos alsó fűtőértékkel kell számolni, hanem a kondenzációs hőnyereséget is figyelembe vevő, felső fűtőértékkel (bruttó fűtőérték, GCV), azaz az égéshővel. Megszűnnek tehát a „100% feletti hatásfokú” készülékek. A rendelet emellett a helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok esetében külön követelményt ír elő a névleges terhelésen mérhető hatásfok és a 30%-os részterhelésen mérhető hatásfok százalékban kifejezett, súlyozott átlagára (szezonális hatásfok).
Magyarországon egyedülálló megújuló energia – ipari szolgáltató központ került kialakításra Tégláson, amely kimagasló műszerezettségével új távlatokat nyit, és fejlődési lehetőséget biztosít az új technológiákkal foglalkozó vállalkozások számára.
A találkozó érdekessége, hogy működés közben megtekinthet például egy szolár hűtési rendszert és további különleges, napenergia hasznosításra épülő gépészeti megoldásokat. A létesítmény bemutatása során betekintést nyerhet a megújuló energiatermelés- és felhasználás leginnovatívabb lehetőségeibe. Szakemberek segítségével megismerheti a komplex gépészeti technológiák és mérési rendszerek alkalmazásának legújabb eredményeit és tapasztalatait, valamint a gazdaságfejlesztés várható irányait.
A szakmai nap célja olyan ajánlások közreadása, melyek bemutatják a helyes kialakítást, ezzel megkönnyítik a szakmagyakorlást az építészek és a mérnökök számára.
A több mint 60-éves múlttal rendelkező HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. 1996-ban, az indirekt fűtésű, hőcserélős forróvíztárolók bevezetésével kezdte meg megújuló energiás termékkörének kialakítását.
A cég jelenlegi fő stratégiai irányvonalát is ezek a készülékek fémjelzik. A hagyományos termékkörön túl puffertárolók, vegyestüzelésű és kondenzációs gázkazánok, indirekt és hőszivattyús forróvíztárolók, napkollektorok gyártását, forgalmazását végzik. Ezen termékek használatával lehetőség van arra, hogy HAJDU készülékekből, egy ház komplett melegvíz előállítási és fűtési rendszere is összeállítható.
A cég termékei karbantartására és javítására országosan teljes körű alkatrész- és szervizellátást is biztosít.
A tevékenységük további fejlesztésének köszönhetően ma már kibővített szolgáltatást is nyújtanak beruházások esetében, azaz elvégzik a műszaki felmérést, tervezést, pályázatírást és kivitelezést, sőt, igény szerint vállalják az üzemeltetést és természetesen a berendezések szervizét is. E projektek megvalósításában már kiépített alvállalkozói rendszer segíti a céget.
Számos díj és elismerés – a többi között a puffertároló családra elnyert Magyar Termék Nagydíj 2010, az STA típusú, multienergiás fűtésű forróvíztároló családnak odaítélt Magyar Minőség Háza 2010 díj, az IDE 75 F típusú indirekt fűtésű forróvíztárolóra kapott E.ON Energiatakarékossági díj, és a HBKIK által 2014-ben Innovációs Díjban részesített hőszivattyús forróvíztároló – is igazolja, hogy a cég jó irányt választott. A termékek elismertségén túl a HAJDU márka is közkedvelt és elismert a mai napig, hiszen évek óta elnyeri a Business Superbrands vagy Superbrands, illetve fennállása óta, azaz 5 éve a MagyarBrands elismerést.
A Goodwill Consulting. Kft. 2004-ben alakult több éves tapasztalattal rendelkező Európai Uniós közgazdász végzettségű szakértőkből. Az évek során jelentkező ügyféligények és minőségi szolgáltatások révén mára piacvezető pályázatíró szervezetté vált. Közép-Európai terjeszkedésének köszönhetően szolgáltatásai mára már elérhetőek Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is.
A GoodWill Consulting Kft. dinamikusan fejlődő társaság, ügyfelei között a gazdasági társaságokon kívül megtalálhatóak a települési önkormányzatok, közoktatási intézmények, non-profit szervezetek is, melyeknek 10 éves működése során csak Magyarországon közel 3000 nyertes pályázatot készített. A társaság fő tevékenysége a komplex pályázati szolgáltatás, mely magában foglalja a pályázatírást, hitelpályázatok készítését, pályázati utógondozást, projektmenedzsmentet.
A Cég szolgáltatása a lehető legszélesebb spektrumú a hazai pályázatíró cégek között, hiszen egy- egy projekt ötlet kidolgozásán túl vállalják minden szegmenst átfogó tervezési feladatok ellátását, vagy partnercégeken keresztül történő koordinálását, megkönnyítve ezzel az ügyfelek pályázat előkészítési feladatait.
A GoodWill Consulting Kft. háttértanulmányok készítését is vállalja, különös tekintettel
településfejlesztési koncepciók, integrált városfejlesztési stratégiák, marketing, stratégiai és pénzügyi tervek készítésére. Energetikai megvalósíthatósági tanulmányok készítését a Cég energetikusokból és tervezőkből álló csapata segíti. Tevékenységi körébe tartozik továbbá a közbeszerzési eljárás komplex lebonyolítása is. A GoodWill Consulting Kft. valamennyi tevékenységi területén rendelkezik referenciával.
Cég pályázatíró tevékenysége kiemelkedő az iparágban, 84%-os sikerességének eredményeként Közép-Európában már 104 milliárd Ft elnyert támogatáshoz tudta ügyfeleit segíteni.
A GoodWill Enegy Kft. a Goodwill cégcsoport energetikával foglalkozó ágazata. 2010-ben kezdte meg működését a hazai épületenergetikai piacon, melynek mára az egyik meghatározó alakjává vált. A vállalkozás profi segítséget tud nyújtani épületenergetikai kérdésekben; tapasztalt mérnökök a legjobb megoldást kínálják energiahatékonysági és megújuló energia felhasználását növelő beruházásokhoz. Eddig több száz napelemes beruházást valósítottak már meg, illetve számos napkollektoros és hőszivattyús rendszert telepítettek ügyfeleiknek. Széles körű tapasztalattal rendelkeznek az energiahatékonyságot növelő különböző hőszigetelési megoldások és nyílászárók terén is.
A Cég ügyfelei között cégek, önkormányzatok és magánszemélyek is megtalálhatóak, köszönhetően annak, hogy szakértő csapatunk minden szektor számára segítséget tud nyújtani a kivitelezési és finanszírozási kérdésekben egyaránt.
Már több mint 8000 napelemet telepítettek ügyfeleik részére. 2013-ban a cégcsoport is csatlakozott a Fenntartható Fejlődésért Vezetői Ajánláshoz.
Horvátországban és Bulgáriában is működő irodával rendelkeznek így a külföldi piacon is elérhetőek.
2015. április 28. /kedd: 9,30, – 14,30/
Helyszín: HAJDU Ipari Park, 4243. Téglás, külterület 0135/47. hrsz
PROGRAM:
09:30-10:00 Érkezés, regisztráció
10:00-10:15 Megnyitó, köszöntő
Kovács Zoltán a HAJDU Infrastruktúra Zrt vezérigazgatója
Pecsenye Béla HBM ÉK Elnöke
10:15-10:35 „Megújuló energiához kapcsolódó gépészeti technológia bemutatása különös
tekintettel a szolár hűtési rendszerre”
Misinkó Sándor (megújuló energia üzletágvezető, gépészmérnök, mérnökmenedzser)
10,35-10,55 Vizsgálatok és mérések az Innovációs Központban”
Hajdu István (laborvezető, villamosmérnök
10,55 – 11,15 „Hőtechnikai készülékek ellátása energia címkével”
Kiss István (műszaki vezető, gépészmérnök)
11,15 – 11,30 Szünet
11,30 -11,50 Épületenergetikai pályázatok a Széchényi 2020 pályázati ciklusban, illetve azokra való felkészülés
előadó: Csépány Zsuzsanna Goodwill Consulting Kft regionális igazgató
11,50 – 12,10 Napelem a mindennapokban és a pályázatokban
előadó: Baranyák Zoltán Goodwill Energy Kft energetikai szakmérnök
12,10 – 12,30 Megújuló energiaforrások. Az épületek energia teljesítménye az MSZ 1549 szabvány alapján Gellén Sándor okleveles környezetmérnök, építész és energetikai tanácsadó
12,30 – 13,00 Ebéd – hidegtál
13:00-14:30 Innovációs Központban beépített működő energiatakarékos berendezések bemutatása
Interaktív beszélgetés, kérdések és válaszok
A rendezvényen a részvétel, 1.500- Ft+áfa, azaz 1.905, Ft bruttó regisztrációs díjjal jár, és előzetes regisztrációhoz kötött!
A regisztrációs díjat az alábbi bankszámla számra kérjük utalni: HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.
11600006-00000000-16004230
Közlemény rovatba kérjük a rendezvény helyszínét: Téglás
Regisztráció és jelentkezés: http://www.hajdurt.hu/kamarai-jelentkezes
A rendezvényre legkésőbb 2015. április 23. 10.00 óráig várjuk jelentkezését.
Bízunk benne, hogy a szakmai napon elhangzó információk nagyban segíthetik az Ön és munkatársai szakmai tevékenységét!
—————————————————————————————————————————-
II. rendezvény Budapest
FUGA Rendezvényközpont
Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
2015. június 11. 9,30 – 13,00 -ig
PROGRAM:
9,30 – 10.00 Érkezés, regisztráció
10:00-10:15 Megnyitó, köszöntő:
Bálint Imre DLA Budapesti Építész kamara elnöke (felkérés alatt)
Misinkó Sándor HAJDU Ipari Zrt.
Megújuló Energia üzletágvezető
10:15-10:35 „Megújuló energiához kapcsolódó gépészeti technológia bemutatása különös
tekintettel a szolár hűtési rendszerre”
Misinkó Sándor (megújuló energia üzletágvezető, gépészmérnök, mérnökmenedzser)
10,35-10,55 Vizsgálatok és mérések az Innovációs Központban”
Hajdu István (laborvezető, villamosmérnök
10,55 – 11,15 „Hőtechnikai készülékek ellátása energia címkével”
Kiss István (műszaki vezető, gépészmérnök
11,15 – 11,30 Szünet
11,30-11,50-ig: Épületenergetikai pályázatok a Széchényi 2020 pályázati ciklusban, illetve azokra való felkészülés
Előadó: Madarász András Goodwill Consulting Kft
Értékesítési igazgató
11,50 – 12,10 Napelem a mindennapokban és a pályázatokban
Előadó: Baranyák Zoltán Goodwill Energy Kft energetikai szakmérnök
12,10-12,30: Épületenergetikai követelmények változása – mennyire közel a 0?
Előadó: dr Szalay Zsuzsanna phD adjunktus
BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
12,30 – 13,00 Ebéd a FUGA rendezvényközpontban
A rendezvényen a részvétel, 1.500,- Ft + áfa azaz 1.905,-Ft bruttó regisztrációs díjjal jár, és előzetes regisztrációhoz kötött!
A regisztrációs díjat az alábbi bankszámla számra kérjük utalni:
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.
11600006-00000000-16004230
Közlemény rovatba kérjük a rendezvény helyszínét: Budapest beírni
Regisztráció és jelentkezés
A rendezvényre legkésőbb június 8. 10.00 óráig várjuk jelentkezését!
Regisztráció és jelentkezés: http://www.hajdurt.hu/kamarai-jelentkezes
A Magyar Építész Kamara által akkreditált képzés!
Bírálati sorszám: 2015/108
Pályázat státusza: Jóváhagyott
Továbbképzési pont értéke: 1 pont alkalmanként