„Sikeres és megvalósult tervpályázatok Hajdú-Bihar-, valamint Bihor-megyében ” – kiállítás

link_magyarroman
MEGHÍVÓ
A Romániai Építészek Rendje – Bihar Megyei Területi Kamarája tisztelettel meghívja Önt 2013. január 28. napjára, – magyar idő szerint – 13.00 órakor, a Kamara kiállító termében (Nagyvárad, Republicii utca 15.szám) megrendezésre kerülő „SIKERES ÉS MEGVALÓSULT TERVPÁLYÁZATOK HAJDÚ-BIHAR-, VALAMINT BIHOR-MEGYÉBEN” című kiállításra.
Vezető Partner: Romániai Építészek Rendje – Bihar Megyei Területi Kamarája, Nagyvárad
Projekt Partner: Hajdú-Bihar megyei Építész Kamara, Debrecen
„Nem kizárólag az építész, aki megvalósítja az építészetet – mint alkotó ember – hanem az is, aki formálja, fejleszti, irányítja az építészetet, mint közszolgálati tisztviselő!”
A kiállítás a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül kerül megrendezésre – Cross-border cooperation between architectural design organisations (CBC ARH) HURO/1001/329/2.1.2. – az „Építész Szervezetek közötti Határon Átnyúló Együttműködés” – című projekt keretében. A projektet az európai unió finanszírozza (Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (www.huro-cbc.eu)).
A kiállítás keretében bemutatkoznak a „témába vágó” munkáikkal, terveikkel magyar és román építész kollégák is. Közös célunk, hogy tapasztalatainkat megosztva, beszéljünk a tervezők kiemelt szerepéről, bevonva a határ menti megyék adminisztratív és területfejlesztési hatóságait is. A remélt végeredmény, hogy ebből a „párbeszédből” kifolyólag jobban észrevennénk a lehetőségeket, megértenénk a nehézségeket, és elsősorban ihletet kapjunk ahhoz, amit csinálunk, mely folyamat eredménye egy magasabb szintű minőségi építészet.
A projekt általános célkitűzése a gazdasági hatékonyság növelése és az építészeti tervezés területének fejlesztése Nagyváradon és Debrecenben, egy közös városfejlesztési és tervezési stratégia kidolgozásával.
A fenti projekt keretén belül megvalósítandó a tervező vállalatok tapasztalatcseréje által a két szakmai szervezet közötti együttműködés hatékonyságának növelése, ami hozzájárul a határ menti térség közös fejlesztéséhez.
A “Sikeres és megvalósult tervpályázatok Hajdú-Bihar-, valamint Bihor-megyében ” című kiállítás példákat vonultat fel mindkét határ menti városból a már megvalósított, illetve a megvalósítás küszöbén álló munkákból. Bemutatja az esetlegesen felmerülő – további – lehetőségeket, illetve azt, hogy mit is tesz lehetővé a jelenlegi jogszabályi háttér a tervpályázatok megvalósításakor.
A kiállítás megtekintése összehasonlítási lehetőséget ad arra is, hogy milyen szinten vettek részt a szakmai szervezetek a projektek lebonyolításában, a civilek véleményt alkothattak-e, és hogy volt-e bármilyen jellegű, támogató hozzájárulás a helyi önkormányzatok részéről.
A kiállítás tematikája: tablók sikeres tervpályázatokra vonatkozólag, valamint a jövőbeni további lehetőségek bemutatása.
A kiállítás megnyitója – 2013. január 28, 13.00 óra – magyar idő szerint.
Kiállítás időtartama: 2013. január 28.- 2013. február 20.
Látogatási idő hétköznaponként 10.00 és 18.00 óra között.
Elnök
arh. Covăcescu Raluca