Piranesi 2013. Nemzetközi építészeti kiállítás Debrecenben


Piranesi 2013.
Nemzetközi építészeti kiállítás Debrecenben
A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legrégebbi hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája, amely az építészet aktuális trendjeivel foglalkozik. A szervezőbizottság és az Obalne galerije Piran közreműködésével szervezett éves nemzetközi konferencia először 1983. novemberében került megrendezésre Piran elbűvölő középkori városában.
Célja a legfrissebb építészeti vonulatok figyelemmel kísérése, és a legprogresszívabb és leginnovatívabb térformálási ötletek bemutatása. Az esemény színhelyét a gyönyörű Tartini Színház környéke adja. Rengeteg világhírű építész tartott már előadást a konferencián, többek között Friedrich ACHLEITNER, Boris PODRECCA, Heinz TESAR, Luigi SEMERANI, Gino VALLE, Eduardo SOUTO DE MOURA, Alvaro SIZA VIEIRA, Peter ZUMTHOR, Enric MIRALLES, Sverre FEHN, Kenneth FRAMPTON, David CHIPPERFIELD, Wang SHU. Közülük többen nagy presztizsű nemzetközi építészeti díjak nyertesei (Pritzker-díj, Mies van der Rohe-díj, Arany Oroszlán).
A konferenciát szokás szerint több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, melyek közül a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás. Az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek a díjért versenyezhetnek. A nemzetközi zsűri tagjai minden évben mások, hiszen a konferencia az évi előadóiból kerülnek ki.
A kiállítás része a nemzetközi építészhallgatói kiállítás, melyen 8 egyetem építészeti tanszéke – Ljubljana, Maribor, Graz, Bécs, Trieszt, Pescara, Zágráb és Split – két-két munkával képviselteti magát. Az elismert díj a XVIII. századi művészről, a Piranból származó Giovanni Battista PIRANESIről (1720–1778) kapta nevét. A fődíj mellett két különdíjjal és két hallgatói különdíjjal is jutalmazzák a legkiemelkedőbb építészeti teljesítményeket.
A 2013. évi kiállítás érkezik most Debrecenbe!
A kiállítást megnyitja és bemutatja: Pecsenye Béla építész, a HBM Építész Kamara Elnöke
A megnyitó időpontja: 2015. február 5. (csütörtök), 17.00 óra.
Helyszín: a Kamara kiállító terme – 4028 Debrecen, Sarló utca 3.szám, Fszt.
A kiállítás 2015. február 5. és 26. között tekinthető meg!
A kiállítás megnyitójának akkreditációja utólag történik – jelenléti ív alapján – a Magyar Építész Kamaránál!
http://mek.hu/index.php?link=Piranesi_2013_Nemzetkozi_epiteszeti_kiallitas_Debrecenben
http://www.pida.si/