„…összekötni az eget és a földet…” – Makovecz Imre művészete a Kölcsey Központban


„…összekötni az eget és a földet…” – Makovecz Imre művészete
A Magyar Kultúra Napját a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre műveiből összeállított kiállítással köszöntjük, az alkotó születésének 80. évében.
„Az építészetnek pedig mindig az volt az egyetlen igazi és neki való kalandja, hogy hogyan tudja az eget és a földet összekapcsolni … lehatárol-e a kozmoszból valamilyen megszentelt intimitást…”
A tárlat a 2014-es év egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Pesti Vigadóban bemutatott Makovecz-életművet reprezentáló tárlat anyagából válogat. A legendás építész grafikai igényű rajzai, tervei, épületeinek kiváló fotói mellett alkotásainak néhány exkluzív, nagy méretű makettjét is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás kurátora Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész.
A kiállítás ideje alatt vetítéses előadásokat, exkluzív tárlatvezetéseket, foglalkozásokat tervezünk.
Makovecz Imre a budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, később Svájcban megismerkedett Rudolf Steiner munkásságával, szellemiségével. 1970-ben Erdélyben járt Kós Károly legendás építésznél. Első külföldi kiállítása Finnországban volt, több nemzetközi elismerés birtokosa. Tiszteletbeli tagjává választotta az Amerikai Építészeti Intézet és a Brit Királyi Építészeti Szövetség, megkapta a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmét. 1992-ben társaival megalapította a Magyar Művészeti Akadémia egyesületet. A 2011-ben köztestületként megalakult Magyar Művészeti Akadémiának örökös tiszteleti elnöke.
Időpont: 2015. január 23, Péntek – 2015. március 1, Vasárnap
Helyszín: Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem
Belépődíj:
800 Ft – teljes árú jegy
500 Ft – diák/nyugdíjas/pedagógus és csoportos (10 fő fölött, 1 fő kísérővel)
(diák-, nyugdíjas és pedagógus igazolvány felmutatásával)
7 éves kor alatt a látogatás ingyenes
Forrás:
http://www.kolcseykozpont.hu/osszekotni-az-eget-es-a-foldet-makovecz-imre-muveszete-cikk
www.debreceninap.hu/kultura/2015/01/10/a-fonix-rendezvenyszervezo-programjai-a-farsang-idejen/
http://itthonotthonvan.hu/programsorolo
Sajtó:http://www.haon.hu/aki-nemcsak-vallja-hanem-teszi-az-igazsagot/2750198
www.mma.hu www.makovecz.hu