Öko-logikus építészet 2024 – debreceni, kamarai közvetítéssel

HIGH-TECH FENNTARTHATÓSÁG A MOL-TORONYBAN ÉS AZON TÚL – ÖKO-LOGIKUS ÉPÍTÉSZET 2024

Országos konferenciasorozat indul május 21-én

Az idei konferenciasorozat kezdőelőadásában dr. Nagy Balázs egyetemi adjunktus (BME) azokat az új energetikai jogszabályokat mutatja be, melyek a határolószerkezetekről és a termikus zónák (fűtési és hűtési) hőigényének számításairól szólnak.
Az előadás ismerteti az új energetikai jogszabályok adta lehetőségeket, miket lehet/kell figyelembe venni építészeti tervezés vagy tanúsítás során, amiket a régi TNM rendelettel még nem kellett/lehetett, vagy másképpen lehetett [például változások hőátbocsátási tényezőben és ezek bővítései, a termikus zónázás és a felhasználói profilok megjelenése, hőátvitelek (például szellőzés, szoláris nyereségek) számszerűsítései, a dinamikus hatások figyelembevételének lehetőségei (effektív hőtároló képesség, az épület/termikus zónák időállandója és hasznosítási tényezői stb.)]. Az új energetikai rendelet a részletesebb számítási módszereivel és lehetőségeivel új szemléletet is nyithat az épülethatároló szerkezetek tervezésében és az épületburok kialakításában.
A budapesti konferencia helyszíne, a MOL Campus is bemutatkozik, a Finta Stúdió vezető tervezője, Fekete Antal mutatja be Budapesten, a kollégái a vidéki helyszíneken. Budapesten Herényi Barnabás, az Óbuda Group fenntarthatósági csoportvezető építésze az épületet fenntarthatósági szempontból is bemutatja. Dr. Szalay Zsuzsa építész, egyetemi docens (BME) a szén-dioxid- és életciklus-elemzés módszereiről, a kibocsátáscsökkentésben való jelentőségéről ad elő. Az LCA az elkövetkező években uniós szabályozási követelménnyé válik, mivel az EPBD (az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv) 2024 márciusában az EU Parlament által megszavazott frissítése 2027-ben az 1000 m²-nél nagyobb épületek, 2030-ban pedig az összes épület esetében kötelezővé teszi a számítást. A vidéki helyszíneken Szalay Zsuzsa interaktív workshopot tart, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-elemzés és az életciklus-elemzés alapvető fogalmaival, számítási módszereivel, a leggyakrabban használt szoftverekkel és adatbázisokkal. A workshop során gyakorlati példákon keresztül szemléltetjük a módszert, és a résztvevők tapasztalatának függvényében lehetőség lesz a módszer mélyebb megismerésére.
 

ÉPÍTÉSZ KAMARAI AKKREDITÁCIÓ: folyamatban

A RÉSZLETES PROGRAM itt olvasható (görgessen az alsó harmadra): https://artifexkiado.hu/termek-cikk/high-tech-fenntarthatosag-a-mol-toronyban-es-azon-tul-oko-logikus-epiteszet-2024

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3.150 Ft + áfa (4.000 Ft)
a helyszínen kizárólag bankkártyás fizetésre van lehetőség, ennek díja: 3.937 Ft + áfa (5.000 Ft)
(A részvételi díj a konferencia étkezési díja. A Tervlap.hu Kincstárában lévő összeg felhasználható.)

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Építészek Kamarája hozzájárul tagjai részvételi díjához, így a JNSZMÉK tagjai, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjai ingyenesen vehetnek részt a szolnoki helyszínen.
Győr-Moson-Sopron Vármegyei Építész Kamara hozzájárul tagjai részvételi díjához, így a GYMSMÉK tagjai, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjai 3.000 Ft-ért vehetnek részt a győri helyszínen.
(A jogosultság elbírálása a kamarai nyilvántartás alapján történik.)

Több területi kamara együttműködik a szervezésben, és helyet ad saját tagjainak, valamint az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjainak. Ezeken a helyszíneken május 21-én követhető a budapesti rendezvény élő közvetítése.

Fejér Vármegyei Építészek Kamarája együttműködik a továbbképzés lebonyolításában,  és a FÉK a kamara tagjainak, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjainak helyet ad a kamara a kamara irodájában (8000 Székesfehérvár, Várkörút 23. fszt. 3.), ahol online követhető a budapesti konferencia élő adása. A közvetítésen a részvétel ingyenes.

Hajdú-Bihar Vármegyei Építész Kamara együttműködik a továbbképzés lebonyolításában,  és a HBVÉK kamara tagjainak, illetve nyilvántartottjainak helyet ad a kamara nagytermében (4028 Debrecen, Sarló utca 3. földszint), ahol online követhető a budapesti konferencia élő adása. A közvetítésen a részvétel ingyenes!

 Somogyi Építészek Kamarája együttműködik a konferencia lebonyolításában,  és a SMÉK kamara tagjainak, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjainak helyet ad a Somogyi Építészek Kamarájának nagyterme (7400 Kaposvár, Teleki utca 22.), ahol online követhető a budapesti konferencia élő adása. A közvetítésen a részvétel ingyenes.

Vas Vármegyei Építész Kamara, valamint a Zala Vármegyei Építész Kamara együttműködik a konferencia lebonyolításában,  és a VÉK, valamint a ZVÉK kamara tagjainak, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjainak helyet ad a Vas Vármegyei Építész Kamara nagytermében (9700 Szombathely, Thököly utca 14.), ahol online követhető a budapesti konferencia élő adása. A közvetítésen a részvétel ingyenes.

A jelentkezési link: https://artifexkiado.hu/termek-cikk/high-tech-fenntarthatosag-a-mol-toronyban-es-azon-tul-oko-logikus-epiteszet-2024

High-tech fenntarthatóság a MOL-toronyban és azon túl – Öko-logikus Építészet 2024 Az idei konferenciasorozat kezdőelőadásában dr. Nagy Balázs egyetemi adjunktus (BME) azokat az új energetikai jogszabályokat mutatja be, melyek a határolószerkezetekről és a termikus zónák (fűtési és hűtési) hőigényének számításairól szólnak. Az előadás ismerteti az új energetikai jogszabályok adta lehetőségeket, miket lehet/kell figyelembe venni építészeti tervezés vagy tanúsítás során, amiket a régi TNM rendelettel még nem kellett/lehetett, vagy másképpen lehetett [például változások hőátbocsátási tényezőben és ezek bővítései, a termikus zónázás és a felhasználói profilok megjelenése, hőátvitelek (például szellőzés, szoláris nyereségek) számszerűsítései, a dinamikus hatások figyelembevételének lehetőségei (effektív hőtároló képesség, az épület/termikus zónák időállandója és hasznosítási tényezői stb.)]. Az új energetikai rendelet a részletesebb számítási módszereivel és lehetőségeivel új szemlélete artifexkiado.hu