Megújult műemlékek friss szemmel fotópályázat


„MEGÚJULT MŰEMLÉKEK FRISS SZEMMEL”
A 2014. év az építészet iránt érdeklődőknek kettős ünnep: idén ünnepeljük az Ybl bicentenáriumot, és ezzel összefüggésben idén rendezik meg a Magyar Építészet Éve sorozatot. Budapestet járva elmondhatjuk: végre újra van ok, hogy emelt fővel járhassanak a város barátai. Épített örökségünk fontossága, valamint a hazánkban is egyre szélesebb körben, egyre magasabb színvonalon művelt amatőr, és természetesen hivatásszerű város-, illetve épület fotográfia növekvő jelentőségének felismerése természetszerűleg szülte az igényt egy olyan pályázatra, amely e két területet kapcsolja össze. Fontosnak tartjuk továbbá a XX. század világhírű magyar fotográfusai emléke előtti tisztelgést; hisszük, hogy a Kertész, Brassai vagy épp Lucien Hervé nyomdokain járó mai magyar fotósok képesek a város megújulását értékelni, és megjeleníteni.
A Magyar Építőművészek Szövetsége ezért a Miniszterelnökséggel közösen „MEGÚJULT MŰEMLÉKEK FRISS SZEMMEL” – címmel építészeti fotópályázatot hirdet.
A pályázaton mindenfajta megkötés nélkül indulhatnak hivatásos, illetve amatőr fotósok akár analóg, akár digitális fényképezőgéppel készült pályaművekkel. A pályázat résztvevőinek feladata az alábbi helyszínek újszerű látásmóddal történő bemutatása.
1. A Nemzet Főtere – az átépített Kossuth tér,
2. a megújuló Várkert Bazár,
3. a Pollack Mihály által tervezett, nemrég felújított Ludovika főépület,
4. a megújult Pesti Vigadó, valamint,
5. a Zeneakadémia nemrég átadott, kívül-belül magas színvonalon helyreállított
épülete.
A pályázaton az 5 kategória mindegyikében kiosztásra kerül első, második és harmadik díj közel 3.000.000 forint összértékben, valamint a lezárást megelőzően internetes közönségszavazás is lesz.
A győztes műveket a kortárs szakma legjobbjai között számon tartott fotóművészek és épületfotósok (többek közt Bujnovszky Tamás, Szentiváni János, illetve Szél Ágnes) részvételével működő bírálóbizottság fogja kiválasztani. A pályázat fővédnöke dr. Fürjes Balázs kormánybiztos.
A pályázattal kapcsolatos valamennyi információ megtalálható, és a pályázati kiírás letölthető a www.frissszemmel.hu weboldalon, ahol a regisztrációt követően biztosított a pályaművek feltöltése is.
Budapest, 2014. április 18.
Sáros László Gyürgy DLA
a Magyar Építőművészek Szövetsége
elnöke
dr. Fürjes Balázs
az egyes kiemelt jelentőségű
budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosa
(Miniszterelnökség)