Megjelent az Építész Közlöny 269., márciusi lapszáma!

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!

Köszöntünk minden Közlönyolvasót a 2020. évi 2. lapszám elején a Közlöny szerkesztői nevében.
MÉK hírek rovatban beszámolunk a MÉK aktuális híreiről, történéseiről. Hírt adunk a dr. György István államtitkár és Füleky Zsolt helyettes államtitkár látogatásáról a MÉK-ben, melynek során tájékoztattuk vendégeinket a Kamara helyzetéről, terveiről. Ugyancsak beszámolunk a Területi Elnökök Testületének 2 napos üléséről, melynek fő témája a stratégiaalkotás, a Kamara szervezeti és működési modelljének elemzése volt.

Jelen Közlöny Fókusztémája a CONSTRUMA, a nemzetközi építőipari kiállítás lett volna, amit a lap nyomdai előkészítése közben töröltek (a kiállítás új időpontja június 10–14.). Furcsa dolog, amikor egy járvány a mindennapjainkba szól bele, de reméljük, hogy minden olvasót kárpótolni tudunk az új fókusztémával, amely: a Kamara. Több cikkben nyújtunk bepillantást a szakmagyakorlás aktuális kérdéseibe, írunk a szerzői jogi nyilvántartásról, a készülő műszaki irányelvekről, az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó mintaszerződésekről, az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságok átszervezéséről, a kiviteli tervekhez kapcsolódó technológiai utasítások és a minőségi és mintavételi tervek témájáról, valamint a beruházáslebonyolítás-tanúsítás kérdéseiről. Ebben a rovatban olvashatunk a legutóbbi küldöttgyűlésen bemutatott szakmai programok hozzájárulási alapjának szabályozásáról is, amely reményeink szerint sok értékes program megvalósításának elősegítője lesz.

Stúdió-Műhely rovat, mint ahogy az első számban is jeleztük, jellemzően fiatal, vagy majdnem fiatal építészcsapatok, cégek bemutatását hivatott szolgálni. Ebben a számban egy feltörekvő és sikeres győri építészcsapat, a CAN Architects Iroda mutatkozik be. Ambiciózus, tehetséges fiatalokról olvashatunk, sok érdekes és értékes gondolattal. Az urak magasra tették a lécet mind a bemutatkozás, mind az építészeti minőség tekintetében!

Építészeti közélet rovatunkban interjút olvashatnak a Hajdú- Bihar Megyei Építész Kamara leköszönő elnökével, Pecsenye Bélával, bemutatva az embert az elnök mögött. Érdekes és tanulságos megismerni egy sikeres területi kamara működését, rálátni arra, hogy mik mozgatják azokat az embereket, akik aktivizálják magukat egy terület vagy a szakma képviseletében.

Nekrológban búcsúzunk a nemrégiben 85 éves korában elhunyt Kampis Miklóstól, akinek élete összekapcsolódott a Kamarával.

Könyvajánló rovatunkban szíves figyelmükbe ajánljuk a Magyar Belsőépítészeket bemutató sorozat 5. kötetét, amely Bedécs Sándor belsőépítész munkásságát mutatja be.

Kulturális híradó rovatunkban a Győr-Moson Sopron Megyei Területi Kamara által szervezett kirándulás kapcsán igyekszünk kedvet csinálni egy, a Bauhaus-centenáriumhoz kapcsolódó utazáshoz, hogy megismerhesse minden érdeklődő mindazt, amit a Bauhaus jelent. Senki ne várjon mélyen szántó építészettörténeti elemzést a Bauhausról, ugyanakkor reményeink szerint a cikk elolvasása után mindenki azonnal utazást kezd szervezni!

Ugyancsak itt mutatunk be egy kevesek által ismert műemléket is a közelmúltból. Ivánka András győri Orvosi Klubja egy méltatlanul kevés ismertséget és elismertséget kapott épület, amely bár műemlék, mégis pusztulóban van. A cikkben olvashatunk az épület múltjáról, jelenéről és a reményeink szerinti jövőjéről is. Ha az épület megmenekül, és ráadásul az építészet, az épített környezet népszerűsítését szolgáló funkciót kap, akkor van remény… ha maradandót nem is alkotunk (azt megtette Ivánka András), de olyan örökséget hagyunk magunk után, amire büszkék lehetünk mi is, és ez a Területi Kamara által kezdeményezett értékmentő munka indokolja azt, hogy ebben a rovatban írjunk róla.

Ebben a rovatban számolunk be a 2020. évben március 15-e akalmából kitüntett szakmagyakorlóink díjairól. Gratulálunk minden díjazottnak!

Építészeti körkép rovatunkban bemutatjuk Turi Attila Kerekmező Iskoláját. Egy magas építészeti minőséget képviselő épületről olvashatunk a szerzőtől elvárt és megszokott stílusban. Mindenkinek ajánljuk a cikket, de legfőképp az épület megtekintését!

Továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt abban a közös munkában, aminek célja, hogy az építészetet, az épített környezetet visszahozzuk a társadalmi közbeszédbe! Ehhez az kell, hogy bemutassuk az értékeinket, beszéljünk mindarról, ami fontos, ami utánunk marad. Éppen ezért várunk önöktől, az olvasóktól, a kollégáktól minden értéket jelző, bemutató megnyilvánulást!

Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő

Online megtekintés

PDF letöltése

Kapcsolódó tartalmak:

2019. évi – Építész Közlönyök
2018. évi – Építész Közlönyök
2017. évi – Építész Közlönyök