Meghívó


HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA
MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA
tisztelettel meghívják Önt az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége kiállításának megnyitójára
Oelschläger – Őry Lajos építész
2014. MÁRCIUS 17-én, délután 16. 30 órakor a HBM ÉPKAM kiállító termében (4028 Debrecen, Sarló utca 3. szám, Fszt.)
A kiállítást megnyitja: Ernyey Gyula, egyetemi tanár (MOME professor emeritusa)
Köszöntőt mond: Pecsenye Béla (HBM ÉPKAM Elnöke)
A kiállítás kurátorai: Pásztor Péter és Priatková Adriana
Kiállítás időtartama: 2014. március 17. – 2014. április 17.
Látogatási idő: a Kamara ügyfélfogadási napjain, 09.00 és 16.00 óra között, illetve látogatói / hallgatói csoportoknak előzetes megbeszélés alapján, külön egyeztetett időpontban is!
Oelschläger-Őry Lajos (1896, Kassa – 1984, Miskolc) szepességi német származású magyar építész, aki élete legtermékenyebb időszakát a két világháború között (az első Csehszlovák Köztársaság idejében) Kassán töltötte. A legnevesebb épületei közé tartozik Kassán a Forum (Slovan) Mozi, Ortodox Zsinagóga és Iskola, Kereskedelmi és Iparkamara épülete, Tűzoltólaktanya és a Városi Nyári Strand. Ezek ma már Kassa város műemlékileg védett épületállományának szerves részévé váltak. Ennek is köszönhetően lett az építész az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége (Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen).
Oelschläger Lajos 1939-ben a Vitézi Rend tagja lett és magyarosította a nevét Őry Lajosra. 1945-ben az ún. Benes-dekrétumok döntései alapján el kellett hagynia családjával együtt Kassát és Csehszlovákiát. Miskolcon telepedett le. Itt az Északterv ill. Borsodterv szocialista tervezővállalatok munkatársaként több épületet tervezett, például a csipkéskúti Csikótelepet, a miskolci Miklós úti Elemi Iskola és a Kazinczy utcai Patikaközpont épületeit, ill. a diósgyőri Egészségügyi Központot tervezte.
A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kara Építészeti Tanszékének munkatársai – Adriana Priatková és Pásztor Péter építészek – a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készítették el az építész kiállítását. A kiállítás megnyitójára 2012. december 6-án került sor Kassán a Kelet-szlovákiai Képtár Erzsébet utcai kiállítótermében. Ugyanott történt meg 2013. január 18-án (az EKF 2013 Kassa megnyitóünnepsége előestéjén) az építészről készült háromnyelvű (szlovák – magyar – angol), gazdagon illusztrált 344 oldalas monográfia bemutatója.
A kiállítást ősbemutatója után Miskolcon, Pozsonyban, Ungváron, Munkácson és Beregszászon mutatták be.
/Pásztor Péter/
A kiállítás az EKF 2013 Kassa keretén belül, a Szlovák Kulturális Minisztérium és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre. Az EKF 2013 Kassa kiemelt egyénisége.