HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

Tradíció és fejlődés
A Hajdúsági Iparműveket több mint hatvan évvel ezelőtt, 1952-ben, eredetileg hadiipari céllal alapította a magyar kormány a Debrecen és Nyíregyháza között félúton lévő Téglás határán.
Ma a régi Hajdúsági Iparművek (HIM) három különálló cégként működik, különböző tevékenységekkel, de továbbra is száz százalékos magyar tulajdonban.
1957-ben indult el a civil termelés. A háztartási gépgyártás a keverőtárcsás mosógépek gyártásával kezdődött meg, majd az évek múlásával egyre inkább bővült a megbízható minőségben piacra bocsátott termékek köre: centrifugák, vízmelegítők, automata mosógépek.
A saját fejlesztésű és licencvásárlással honosított gyártmányokkal, valamint az ehhez tartozó géppark kialakításával a 80-as évekre közepes méretű iparvállalat jött létre. A cég termékeinek jelentős részét már ekkor exportálták.
A rendszerváltást követően, 1994-ben az akkori menedzsment fantáziát látott a nagyipari vállalatban, s magántulajdonba került a cég HAJDU Hajdúsági Iparművek Részvénytársaság elnevezéssel.
1996-ban beindították a járműalkatrész-gyártást is.
1997-től kelteződött a környezetbarát konstrukciók előtérbe helyezése termékeknél és a technológiáknál egyaránt. Új energiaforrásokat hasznosító termékeket fejlesztettek ki, megszülettek az első gázüzemű forróvíztárolók és a megújuló energiát hasznosító termékek.
2005-ben A HAJDU Hajdúsági Iparművek Rt. három különálló céggé vált szét.
A továbbra is 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalatok különböző tevékenységeket visznek tovább.
A „hagyományos” HAJDU termékek, tehát az épületgépészeti és háztartási készülékek gyártását és értékesítését a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. (rövid nevén HAJDU Zrt.) viszi tovább.
A HAJDU Cégcsoport másik két tagja:
a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. fémmegmunkálással – jellemzően lemezmegmunkálással, lemezalakítással előállított alkatrészeket gyárt. Termékei elsősorban világmárkákba (pl. Mercedes, Volvo, Audi, Ferrari, BMW, stb.) beépülő autóipari alkatrészek, azonban vállalkoznak más jellegű, technológiáikkal előállítható termék gyártására. Ezen kívül gyártóeszközök tervezésével, gyártásával és karbantartásával is foglalkoznak.
a HAJDU Infrastruktúra Szolgáltató Zrt. a vállalatok telephelyéül szolgáló HAJDU Ipari Parkot működteti, mely ideális környezetet és széleskörű szolgáltatásokat biztosít ipari létesítmények üzemeltetéséhez. A betelepülőknek lehetőségük van a telkek és a meglévő létesítmények bérlésére vagy megvásárlására. Ezen kívül különféle szolgáltatásokat vehetnek igénybe (pl: közműszolgáltatás, iparvágány-használat, raktározás).
A HAJDU Ipari Park területén tavaly megvalósult legújabb beruházás egy olyan, inkubátorház jelleggel működő Szolgáltató- és Innovációs Központ, amely korszerű energetikai rendszerek gyakorlati megismerését teszi lehetővé. Egyedi műszerezettsége, a megújuló energiák hasznosítására, tesztelésére és mérésére nyújt lehetőséget vállalkozások számára. Előadó- és kiállító termei kiváló lehetőséget nyújtanak külső partnerek számára rendezvények, események megtartására.
A HAJDU Zrt. 1996-ban, az indirekt fűtésű, hőcserélős forróvíztárolók bevezetésével kezdte meg megújuló energiás termékkörének kialakítását.
A cég jelenlegi fő stratégiai irányvonalát is ezek a készülékek fémjelzik. A hagyományos termékkörön túl puffertárolók, vegyestüzelésű és kondenzációs gázkazánok, indirekt és hőszivattyús forróvíztárolók, napkollektorok gyártását, forgalmazását végzik. Ezen termékek bevezetésével lehetőség nyílt arra, hogy HAJDU készülékekből, egy ház komplett melegvíz előállítási és fűtési rendszere is összeállítható.
A cég termékei karbantartására és javítására országosan teljes körű alkatrész- és szervizellátást is biztosít.
A tevékenységük további fejlesztése arra irányult, hogy ma már kibővített szolgáltatást is nyújtanak beruházások esetében, azaz elvégzik a műszaki felmérést, tervezést, pályázatírást és kivitelezést, sőt, igény szerint vállalják az üzemeltetést és természetesen a berendezések szervizét is. E projektek megvalósításában már kiépített alvállalkozói rendszer segíti a céget.
Számos díj és elismerés – a többi között a puffertároló családra elnyert Magyar Termék Nagydíj 2010, az STA típusú, multienergiás fűtésű forróvíztároló családnak odaítélt Magyar Minőség Háza 2010 díj, az IDE 75 F típusú indirekt fűtésű forróvíztárolóra kapott E.ON Energiatakarékossági díj, és a HBKIK által 2014-ben Innovációs Díjban részesített hőszivattyús forróvíztároló – is igazolja, hogy a cég jó irányt választott. A termékek elismertségén túl a HAJDU márka is közkedvelt és elismert a mai napig, hiszen évek óta elnyeri a Business Superbrands vagy Superbrands, illetve fennállása óta, azaz 5 éve a MagyarBrands elismerést.
 
link_hajdurt