Gyász


Laci elment közülünk…
Ezt így túl egyszerű kimondani. Ennél sokkal többről van szó.
Annak a generációnak képviselője volt, akik munkájukkal, az építészetbe vetett hitükkel alapozták meg és teljesítették ki a város modern kori építészetének hírnevét.
Budapesten a Budavári Hilton szálló tervezésénél Pintér Béla mellett már bizonyított fiatal építészt a nagynevű és rangos vidéki állami tervező vállalathoz, a Debreceni Tervező Vállalathoz (mai nevén KELETTERV-hez) Mikolás Tibor kétszeres Ybl-díjas építész, a szakma doyenje csábította el. Laci a rá jellemző szenvedéllyel vetette magát a munkába, és keze alól számtalan épület terve, pályázati munkák, félreismerhetetlen vonalvezetésű – művészi értékű – szabadkézi grafikák kerültek ki.
Munkásságának lenyomatát hazai sok-sok középület – egyebek mellett bölcsődék, óvodák és általános iskolák – és köztér őrzi. Stílusa összetéveszthetetlen – a népi építészetben gyökerező formák, anyagok jelenbe történő absztrahálásával formálta meg házait. Nagyon gondosan szerkesztett alaprajzokat, és jó arányú tömegeket komponált. Kiteljesedett alkotásai között meg kell említeni a Kálvin téri üzletközpontot, a Debreceni Gyógyfürdő új épületeit, az Aquaticum mediterrán élményfürdőt, és a pályázat nyomán elnyert megbízását követően megvalósult új főterét Debrecennek, a Kossuth teret. Felbecsülhetetlen értékű munkát végzett a Református Nagytemplom és a Templomkert mai állapotának kialakításában. Munkái jelzik, hogy az építészeten túllépve, kereste a kapcsolatot a társművészetekkel, és sokszor Ő maga is azon a mezsgyén mozgott, amit már nem csak pusztán építészetnek lehet nevezni.
Külföldre is sokat tervezett: kórházakat Algériába és Peruba, valamint szállodát Mexikóba.
Töretlen alkotókedve soha nem lankadt. Az utolsó pillanatig dolgozott, és további tervei is voltak, karakán módon tudomást nem szerezve a betegségéről. Igen. Ezt így kell csinálni…
Laci annak ellenére, hogy elmentél, mi nap, mint nap találkozunk Veled.
Nyugodj békében.
A Hajdú-Bihar megyei Építész Kamara Elnöksége