„ÉV HÁZA 2018”


ÉV HÁZA 2018
Részletes pályázati kiírás

Az „Év háza” pályázat Kuratóriuma (továbbiakban: Kiíró),a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara szakmai támogatásával 2018. évben országos, nyílt és nyilvános pályázatot (továbbiakban: Pályázat) hirdet két kategóriában:

  • megépült lakóépületeképítész tervezői részére
  • megépület középületeképítész tervezői részére.

 
 
Az „Év háza 2018”díj célja
A Kiíró célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

A Kiíró a kilencvenes évek elején megalapított, egy évtizeden keresztül változatlan formában, több kategóriában kiírt népszerű Díj újraértelmezését vállalta, ezzel az építészeti tevékenység legszélesebb spektrumának, a családi ház és a többlakásos lakóépületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése kíván lenni. Az alapítói szándékokat folytatva, a Díjat felkaroló és jogait átvevő magánszemélyek és a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) kezdeményezésére kelt ismét életre a szakmai és civil építészeti szándékokat integrálni képes elismerés. 2010-ben a mozgalomhoz csatlakozott a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a Díj mögé.2013-ban az „Év háza” pályázat és díj mellé állt a Magyar Művészeti Akadémia.

A részvétel feltételei
2.1. Pályázni lehet bármely Magyarországon megvalósult új épülettel, bővítéssel, ill. felújítással az alábbi kategóriákban:

Lakóépület: Maximum 4 lakásos lakóépület vagy nyaralóépület
Középület:   Kereskedelmi-, oktatási-, adminisztratív- (iroda), egészségügyi-, szállásjellegű-, ill. kulturális épület

2.2. A pályázaton történő részvételhez, magánberuházás esetén az építtető hozzájárulása szükséges.
2.3. Az „Év háza 2018”pályázaton olyan belföldi természetes magánszemély(ek) (építész tervező(k)) indulhat(nak), aki(k) a pályázat tárgyát képező épület tervezését saját nevével/nevükkel jegyzi(k), és tervezéséhez érvényes tervezői jogosultsággal rendelkezett/rendelkeztek az épület engedélyezésekor, és a pályázat feltételeit magára/magukra nézve kötelezően elfogadja(k).
2.4. A pályázó a pályázat beadásakor nyilatkozik, hogy vele szemben kizáró ok nem áll fenn és ellene szakmai etikai és/vagy fegyelmi eljárás nem folyik.
2.5. Amennyiben pályázat tárgyát képező épület tervezésében építész társtervezők is részt vettek azok nyilatkozatai is szükségesek a pályázat beadásához.

további részletek: http://evhaza.hu/kiiras-2018/