Észt Kiállítás – megnyitó MODEM

/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1576
Tisztelt Kollégák, Barátaim! Tisztelt Megjelentek!
 
Rövid idő leforgása alatt másodszor lehetünk gazdagabbak egy olyan élménnyel, amelyet egy hazánknál jelentősen kisebb – fele nagyságú – ország, szűk másfél milliós lakosságának építésztársadalma ad nekünk.
Észtország hazánkhoz hasonlóan két eltérő kulturális közeg találkozási, olykor ütközési pontján helyezkedik el, ami megkívánja, sőt követeli az nemzet nagyfokú alkalmazkodóképességet, a kultúra és nyelv fennmaradásába vetett töretlen hitet, azt a típusú civil kurázsit, ami leleményességgel párosulva biztosíthatja a túlélést.
 
Fentieket nem a pátosz okán kívántam megjegyezni, hanem annak apropóján, hogy talán tisztábban láthassuk azt, milyen építészeti, és vizuális kultúrabeli teljesítménnyel állunk szemben. Mert nem csak az építészek határozzák meg mit szeretnénk látni, hanem azon kliensek is akik mindehhez a lehetőséget adják, és akik el merik engedni az építész kezét. Ehhez igenis nagyfokú bátorság kell – ezt meggyőzően támasztják alá az itt látható épületek – és olyan bizalom az építész irányába, amit egy olyan homogén módon magas színvonalat képviselő kultúrközeg tud megadni, amely nem csak az építészben, hanem saját magában is töretlenül bízik.
Kétségtelen Észtország kulturális értelemben mindig is érzékeny, és befogadó maradt a történelme folyamán. Így sohasem maradt szellemi bunkerbe zárva, mivel még a közelmúlt történelmének legszigorúbb kontrollja sem tudta megakadályozni azt, hogy a Helsinki felé fordított antennákon keresztül ne érkezhessen jel arról, hogy miként néz ki a „másik” oldal. A kapcsolat jellegét tovább erősíti a nyelvi rokonság mely a finnugor gyökerek folytán fennáll, valamint az egyértelmű antropológiai kapcsolat, a két nemzet között, amit a lenszőke haj, és kék tekintet is jelez. Folytatva a sort itt is van 1500 tó, nyírfa, és fenyőrengeteg, mely majd’ az ország területének felét lefedi. A finn közelség tapinthatóan jelen van az építészeti minőségben is, és itt szeretnék összejövetelünk okán néhány gondolatot elmondani a kiállított anyaggal kapcsolatban.
Először is egy személyes benyomást szeretnék megosztani a Önökkel/Veletek. Többszörösen szürreális élmény volt amikor Tallinnba érkezvén vacsora után felfedező útra indultunk a városba, teljesen spontán módon különösebb cél nélkül. Az elindulásunk első véletlenszerű állomása az AB Kosmos iroda óvárosi szövetbe ágyazott bátor lakóépülete volt. Majd a Rotermann negyed „jött velünk szembe”, ahol a KOKO építésziroda itt bemutatott asztalos műhely rekonstrukcióját, majd a Hayasi-Grossschmidt építésziroda épületeit tekintettük meg, illetve a többi ott látható házat, melyek szintén jónevű irodák minőségi alkotásai. Ezen friss építészeti gesztusok rendkívül erősen hatottak, amit az utazástól kimerült szellem különös módon felerősödött fogékonysága, illetve az este tíz órakor még a városba laposan besütő nap lemenő fénye még inkább megmagyarázhatatlanul különössé tett.
Olyan példák kerültek itt kiállításra, melyek nemzetközi szinten is jegyzett alkotások. Közös jellemzőjük a meglevő viszonyrendszerhez való kapcsolódási pontok erőteljes elemzéséből kijövő képlet ikonikus levezetése kortárs eszközökkel. Az épületek nem fecsegnek, lényegre törőek. Az építészeti identitásra, és a folyamatosságra való törekvést jól illusztrálja, hogy a bemutatott épületek többsége a régi házak megtartását, azok újrafogalmazott hasznosságát fontosnak tartja, ezáltal felhívja a mi figyelmünket arra, hogy ezzel talán nekünk is többet kellene törődni. Igen, ilyenkor nyugodtan lehet némi önvizsgálatot tartanunk. Meg szeretném jegyezni, hogy az általános – nem kiállításra szánt érdekességű – épületek is igen jó színvonalat képviselnek, mentesek a felesleges gesztusoktól, ami racionalitásukból ered. Nagy jelentősége van az erdővel és egyáltalán a tájjal való kapcsolatnak, kímélve a felületeket a „díszkő” korlátlan és kíméletlen alkalmazásától, és ezek azok a kapcsolódási pontok amelyek utalnak a finn építészeti gondolkodásmódra. De az is lehet, hogy ez egy ettől független elv, ami mindkét nemzet lakói számára fontos.
A bemutatott anyag sűrű, színvonalas, és kompakt. Megtekintéséhez mindenkinek jó kedvet, befogadó szellemet kívánok!
Köszönöm, hogy meghallgattak.
 
Debrecen, 2016. március 24.
China Tibor építész
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1560
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1563
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1567
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1571
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1577
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1579
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1580
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1585
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1588
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2016/03/img 1593
Sajtó:
epiteszforum.hu/eszt-het-filmvetitesek-es-epiteszeti-kiallitasdebrecenben
civishir.hu/kultura/kezdodik-az-eszt-het-debrecenben/0316112654
mokk.skanzen.hu/kiallitas-nyilik-az-eszt-het-kereteben-a-modem-ben.html
www.esztorszag.hu/esemeny/eszt-het-debrecenben-a-konverzio
programguru.hu/…/3671-észt-hét-debrecenbe-–-filmvetítésekkel-és-építé…
http://www.boon.hu/marad-a-regi-ertek-de-modernizaljak-az-eszt-epiteszet-nyomaban/3034944