Energiacímkézésről röviden

/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2015/10/1
Ez év szeptemberétől az Európai Bizottság direktívái alapján a gyártók kötelesek ellátni a vízmelegítőket, fűtőberendezéseket, kombinált fűtőberendezéseket, szolár rendszereket energiacímkével. /az energiacímke jelzéseit továbbiakban piktogramnak nevezzük./
Az Európai Bizottság döntése a hatékony, a megújuló energiát hasznosító termékek előtérbe helyezése és az energiapazarló készülékek fokozatos kivonása céljából született meg.
Az energiapazarló termékek alacsonyabb besorolást kapnak, és 2019-ig tartó szigorítással forgalomba hozatalukat betiltják az Európai Unióban. A HAJDU Zrt. saját fejlesztő csapata munkájának eredményeként termékei már jelenleg is és a szigorítások után is megfelelnek az EU szabályoknak.
A vállalat, mint felelős gyártó kötelességének tartja a folyamatos vásárlói tájékoztatást. Célja, hogy a fogyasztók megismerjék a piktogramok jelentéseit, és vásárlásaik során azok ismeretében tudatosan döntsenek.
A fogyasztói tájékoztatást több paraméter is segíti: az energiahatékonysági osztály besorolása, a kalkulált éves villamosenergia-fogyasztás megadása, és a melegvíz-szolgáltatási képesség feltüntetése. Az energiahatékonysági osztály „A” – „D” besorolást ad, ahol az „A” a legmagasabb energia besorolási mutató. A melegvíz-szolgáltatási képességet a ruhaiparból ismert 3XS, XXS, XS, S, M, L, X, XXL besorolás mutatja.
Minél nagyobb hőmennyiség nyerhető ki a forróvíztárolóból, annál magasabb besorolást kap.
Szeptembertől a csomagban vásárolt szolár termékeken az előzőeken túl fel lesznek tüntetve a napsugárzás zónánkénti éves kalkulált villamosenergia-fogyasztási adatai is. Akik a napenergiás termékeket részenként, külön- külön vásárolják, azon fogyasztóknak a gyártóktól, kereskedőktől kell segítséget kérniük az eligazodásban.
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.
/var/userdata/web/hbmek.hu/website/www/wp content/uploads/2015/10/2