BÚCSÚ Balázs Elek Zoltán építésztől

Elhunyt Balázs Elek Zoltán, az Erdélyből Debrecenbe hazatelepült építőművész, a Magyar Építőművészek Szövetsége rendes tagja, a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara tiszteletbeli tagja. Egy nagyívű építőművész életpálya ért véget, egy több nyelven beszélő, európai kulturáltságú, a hagyományok tiszteletét érzékenyen alkalmazó építésztől búcsúzunk. A bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen kapott építészmérnöki diplomát. Egyetemi évei alatt Kós Károly bukaresti Petőfi klub előadásainak lelkes hallgatója, majd kapcsolata vele a Kolozsvári Tervező Vállalatnál, ahová a diploma után került 1957-ben.

Nagyléptékű feladatok sorát tervezi, diákszállókat, egyetemi kollégiumokat, önkiszolgáló éttermeket a Hasden utcai, obszervatóriumi, cukorgyár utcai diákvárosokban. Lakótömböket a Márásti téren, a Horea úton, a szamosparti Drágálina sétányon. Számítóközpontok sorát tervezi Kolozsvárott, Vajdahunyadon, Aranyosgyéresen. Büszkesége a Kolozsvár főterén lévő Bánffy palota restaurálása és képzőművészeti múzeummá alakítása, a Bethlen bástya belső restaurálása. Gyönyörűen rajzolt és festett.

A 70-es évek Ceausescu-i időszaka arra kényszeríti, hogy alkotásait hátrahagyva családjával debreceni rokonságához hazatelepüljön 1978-ban.

A Debreceni Tervező Vállalatnál helyezkedik el. Nyíregyházára több ezer lakásos lakótelepet, Kisvárdára 200 fős szociális otthont, Ebesen és Józsán orvosi lakásokat, postai oktatási és ipari épületeket tervez.

1988-ban felkérik Debrecenben a Posta majd a Távközlési Tervező Iroda vezetésére. Postákat és távbeszélő központokat tervez Debrecenben, Nyírbélteken, Berettyóújfaluban. Legkedvesebb épülete a zalabaksai Magyar Szentek Temploma, amelyet magántervezésben készített.

1992-ben ment nyugdíjba.

Távozásával egy szilárd jellemű, széles látókörű, a szépségre és az újra midig nyitott kitűnő építészt és jóbarátot veszítettünk el.

Kedves Zoltán! Nyugodj békében!

Emlékedet megőrizzük!

                                      Gellér Ferenc