Az innováció útján – tudatos, energiahatékony, minőségi építés

Az innováció útján – tudatos, energiahatékony, minőségi építés
ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KAMARAI KÉPZÉSSOROZAT – 2013
Szervezők: Wienerberger Téglaipari zRt. és a Hajdú-Bihar megyei Építész Kamara
Helyszín: Hajdú-Bihar megyei Építész Kamara előadó terme (4028 Debrecen, Sarló utca 3.szám, Fszt.)
Időpont: 2013. május 09., csütörtök
A rendezvény minden szakmagyakorló számára ingyenes!
Jelentkezni e-mailen a hbmepkam@net-portal.hu címen lehet!
SZAKMAI PROGRAM
08 : 30 – 09 : 00 REGISZTRÁCIÓ
09 : 00 09 : 10 KÖSZÖNTŐ – területi kamara képviselője
09 : 10 – 09 : 40 Közel zéró családi házak tervezése
Wienerberger; Nagy Tamás; építészmérnök
2020-tól Magyarországon is csak nagyon alacsony, közel zéró energiafelhasználású házakat lehet majd építeni. Az előadásban bemutatjuk, hogy milyen épületszerkezetek és épületgépészeti rendszerek alkalmazásával tudjuk teljesíteni a várható követelményeket. Megvizsgáljuk, hogy a falazatok és a nyílászárók minőségét, valamint a különböző korszerű gépészeti rendszereket változtatva milyen energiamegtakarítást tudunk elérni.
09 : 40 – 10 : 25 e4 Energiahatékony téglaház Magyarországon
Wienerberger, Bartók László, építészmérnök
Az Európai Parlament és Tanács 2010/31/EU irányelve az épületek energiahatékonyságáról szól. Erre a Wienerberger konszern válaszául létrehozta az e4 energiahatékony téglaház koncepcióját. Megvizsgáljuk, hogy Magyarországi viszonylatok között az építészeti eszközök (tájolás, épülettömeg, szintszám, fal és nyílászáró arány), az energiahatékony falazatok és az e4 koncepció alapelveinek alkalmazásával hogyan változik épületünk energiafogyasztása.
10 : 25 – 11 : 10 A tégla, mint tartószerkezet – falazott szerkezetek tervezése az Eurocode szabványok szerint
Wienerberger, Pozsonyi Norbert, építőmérnök
2011. január 1-től Magyarországon is kötelező az Európai Uniós tartószerkezeti szabványok, az Eurocode-ok használta. Az előadásban bemutatásra kerülnek az EC6 és EC8 falazatok méretezésével kapcsolatos alapfogalmak, szerkesztési szabályok, méretezési módszerek, továbbá az építészeti kialakítás és a tartószerkezeti tervezés során is hasznosítható ismereteket mutatunk be.
11 : 10 – 11 : 20 KÁVÉSZÜNET
11 : 20 11 : 55 Tetőtérbeépítések rétegrendi megoldásai
Tondach, Hives Zsolt, okl.építészmérnök, projekt szaktanácsadó
A szigorú energetikai kihívásoknak eleget tevő tetőtéri rétegrendek megoldásai, energetikai és páratechikai elemzése. A tetőtéregrendek kialakításai és tervezési irányelvei, ezekkel összefüggő alátéthéjazatok kiválasztási szempontjai és az ezzel összefüggő tudnivalók. Utólagos tetőtéri beépítések rekonstrukciója konkrét példán keresztül bemutatva a felmerülő és megoldandó feladatokkal. Páratechnikai hatások a beépített és beépítetlen tetőknél.
11 : 55 – 12 : 30 Környezettudatos és gazdaságos csarnokmegoldások FRISOMAT rendszerrel
Frisomat Kft., Raport László, ügyvezető igazgató és Böőr László, értékesítési vezető
FRISOMAT csarnok rendszerek bemutatása, méretválaszték és felhasználási célok függvényében. Az acélszerkezetek általános ismertetése. (Gyártási normák, alapanyagok, acélminőségek.); Néhány gondolat az elkészült épületeinkről; Tervezéstámogatás, úgymint kapcsolódási pontok, tervezési szintek és a hozzájuk tartozó adatszolgáltatás. Minőség és gazdaságosság a gyártás, környezettudatosság és az újrahasznosítás vonatkozásában; Tervezői hálózat kiépítése.
12 : 30 – 13 : 00 Kérdések, konzultáció
Bírálati sorszám: 2013/169
Pályázat státusza: Jóváhagyott
Továbbképzési pont értéke: 1 pont