A múltját őrző ház-díj

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Népi Építészeti Szakbizottsága pályázatot hirdet
A múltját őrző ház címmel
A pályázat célja a hiteles népi építészeti értékek továbbélésének segítése azon hagyományos népi építészeti emlékek példaképként történő széleskörű ismertté tételével, ahol  a jelenkori használat, a hasznosítás, és a népi építészeti értékek megőrzése  kiemelkedő színvonalon valósult meg.
A pályázatra védett műemlékekkel-, helyi védettségű épületekkel és semmilyen védelmet nem élvező , de értékes népi épületekkel egyaránt lehet nevezni.  A pályázásnak nem feltétele, hogy a megvalósult állapot egy tudatos építészeti koncepció alapján jött-e létre, vagy a mindennapok változásainak folyamatában, egy új igény szerinti jó ízléssel történt átalakítással, berendezéssel alakult-e ki. Az elbírálás legfőbb szempontja, hogy a jelenlegi használat hogyan illeszkedik az eredeti funkcióhoz, illetve mennyiben segíti elő az emlék értékeinek védelmét – érvényesülését. Bírálati szempont, hogy milyen mértékben sikerült összhangot teremteni a történeti épület szellemisége és a kiegészítések között.
A múltját őrző ház-díj odaítélésére bárki tehet javaslatot a mellékelt adatlap kitöltésével és a nepiepiteszet@icomos.hu címre 2016. április 4. határidőig történő megküldésével.
A pályázati kiírás és a pályázati adatlap itt tölthető le.