9. Budapesti Építészeti Filmnapok – Pályázat építészeti, városi és design témájú filmek bemutatására

9. BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI FILMNAPOK | KÖSZÖNTŐ
Újra kortárs építészet és design a filmvásznon 4 napon át, március 2-5. között a Toldi moziban! A Kortárs Építészeti Központ szervezésében immár 9. alkalommal invitálunk a Budapesti Építészeti Filmnapokra. Széles műfajú filmválogatásunk középpontjában ezúttal is a történetmesélés, a városhoz való személyes kapcsolatok, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének bemutatása áll. Az idei válogatás filmjei a városi konfliktusok kezelésének a megszokottól eltérő megoldásait is felvonultatják. Olyan szemléletformáló, együttműködésre törekvő megközelítéseket, melyek képesek túllépni a hagyományos frontvonalakon. Vállalkozó kedvű, önjelölt városfejlesztő-lakóktól meríthetünk inspirációt, épületek kelnek életre, kiderül, hogy a sztárépítész is ember, és az is, hogyan bókol a házmester.
Vajon képes-e az építészet a kollektív boldogság megteremtésére? Erre az örök kérdésre keresi a választ a fesztivál Végtelen boldogság című nyitófilmje, amely lenyűgöző portré a világhírű Bjarke Ingels Group legújabb lakóépületéről. A 8 Ház Koppenhága külvárosában kísérel meg a falvak világát idéző lakóközösséget létrehozni. A film az épületek személyes történetét kutató Élő építészet című kultikus sorozat legújabb darabja. A stílusteremtő rendezőpáros, Ila Bêka és Louise Lemoine kameráját követve ezúttal a különleges alakú épület lakóinak életébe pillanthatunk be.
A következő napokban többek közt szó lesz még az „Alcatraz”-ként becézett hírhedt párizsi lakótorony egyedülálló átépítési folyamatáról, a „Made in China” városaként emlegetett kínai kacatváros, Jivu mindennapjairól, vagy Castro Kubájának modernista művészeti iskoláiról.
Az architektúra szerelmeseinek olyan a jövőt inspiráló építészóriásokéletének izgalmas epizódjait elevenítjük fel, mint Eero Saarinen, Frei Otto vagy tanítványa, Zaha Hadid. Portrék olyan látnoki mesterekről, akik az építészet nyelvén keresztül sokak világról alkotott elképzelésén mertek változtatni.
A fesztivált nem korlátozzuk a dokumentumfilm műfajára.
A modernizmus építészetének képi világát vonultatja fel a német filmrendező, Heinz Emigholz három részből álló kísérletifilm-sorozata, melynek mindhárom része látható lesz: Pier Luigi Nervi és Auguste Perret épületeinek lenyűgöző képi lenyomatai. A filmeket a rendező előadása kíséri.

Ezúttal több olyan játékfilmből is válogatunk, ahol az építészet nem csak háttér, hanem főszereplő. Magyarországon először bemutatjuk J.G. Ballard High-Rise című disztópikus regényének filmes változatát, Ben Wheatley rendezésében, valamint Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Sienna Miller főszereplésével. A fiktív brutalista toronyház nem kíméli lakóit, durva káosz uralkodik el az épületben. Valós időben kibontakozó családi viszályt követhetünk nyomon a román újhullám fenegyerekének, Cristi Puiunak legújabb filmjében, ahol a családot testközelből követve, egy panellakásba zárva élhetjük át a kibontakozó, keserédesen ismerős drámát.
Az előző évekhez hasonlóan a vetítések egy részét rendezőik jelenlétében vetítjük, a programot beszélgetések és bulik kísérik.
Épületben laksz? Szereted a mozit és a filmeket? Akkor március első hétvégéjén várunk szeretettel a Toldi moziban!
Szervezők | Bene Zsófia, Boné Ferenc, Fehér Gábor, Huszár Daniella, Polyák LeventeSoltész Noémi, Szakál Anna, Szin Karolina, Varga Csilla
Grafika The Rodina
Korábbifesztiválok 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 20092008
Projektek Közép-Európai Építészeti Filmcsere | A Filmre Vitt Város
 

KÖSZÖNTŐ