Meghívó -Múzeumok Éjszakája – nulladik nap

Közös múltunk nyomában
Válogatás a 100 éves Építészeti Archívum anyagából

A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében meghívjuk a Közös múltunk nyomában – Válogatás a 100 éves Építészeti Archívum anyagából című helytörténeti kiállítás megnyitójára.

Helyszín: Pásti utcai ortodox zsinagóga (Debrecen, Pásti utca 4.)

Június 24. péntek: Múzeumok Éjszakája – nulladik nap

15.00 órakor   köszöntőt mond Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere.

15.30 órakor   a kiállítást megnyitja és bemutatja Gábor István városi főépítész.

16.00 – 17.50 órakor a kiállítás kurátorai, Dr. Horváth Péter és Balogh László helytörténészek bemutatják a Civisporta MaGISter térinformatikai adatbázist, ezt követően közös tárlatvezetés a Közös múltunk nyomában című kiállításban.

17.50 órakor   Kreisler Gábor, a Chevra Kadisa elnöke ismerteti a Múzeumok Éjszakája programját.

18.00 órakor fogadás.

18.30 órakor a program vége, imádkozás.

Az idén működésének 100. évfordulóját ünneplő debreceni Építészeti Archívumban különböző dokumentumok mellett egy ideje már a cívisházak tárgyi emlékeit is őrzi a két Podmaniczky-díjas helytörténész, Dr. Horváth Péter és Balogh László. Figyelemmel kísérik a házbontásokat, és izgalmas kincseket mentenek meg az utókor számára. Az általuk gondozott Archívum 2021-ben – mint a város kulturális öröksége – a Cívis Értéktár része lett, 2022 óta pedig a Magyar Tudományos Akadémia által is elismert kutatóhellyé vált. A folyamatosan bővülő gyűjteményük legszebb darabjait mutatják be Közös múltunk nyomában címmel a Pásti utcai ortodox zsinagógában.

A helytörténeti program a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködésében valósul meg.