SZOLIDARITÁSI FELHÍVÁS Magyarország mérnöktársadalmához

2010.06.09.
SZOLIDARITÁSI FELHÍVÁS
Magyarország mérnöktársadalmához
Tisztelt Mérnöktársaink!
Magyar építész, statikus, gépész, elektromos tervező kollégák!
Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja Magyarországot: máskor gyalogszerrel átléphető patakok duzzadtak áradó folyóvá, folyók rohanták meg a partjaikon fekvő településeket, utcasorok házai dőltek össze, egész településrészek váltak az árvíz martalékává. Családok százai veszítették el az otthonukat, minden ingatlan és ingó vagyonukat. Ebben a helyzetben a szolidaritásnak már eddig is számtalan és tömeges formái adtak reményt, támaszt a bajbajutottaknak. Ezrek segítettek az árvízi védekezésben, a mentési munkálatokban.
Mit tehet ebben a helyzetben a magyar mérnöktársadalom? Azt, amit a közelmúltban, 2001-ben, a beregi árvíz kapcsán már megtettek áldozatkész magyar mérnökök: ingyenesen mérték fel a károkat, készítettek tájba illő típusterveket, segítették az újjáépítést. Szép és tanulságos példa!
A mostani károk az eddigi információk tanúsága szerint sokkal súlyosabbak, mint 2001-ben, a beregi árvízkor, több települést érintett az árvíz, az épületekben esett károk mélyrehatóbbak, lakóházak százai dőltek össze a víz sújtotta településeken. Maga a kárfelmérés is minden korábbinál jelentősebb feladat. A helyzetet súlyosbítja az, hogy számos épület nem rendelkezik biztosítással.
Ebben a helyzetben a magyar mérnökök belső indíttatásból azonnal a szerencsétlen sorsú családok segítségére siethetnek szakértelmükkel, az épületkárok felmérésével, a helyreállítás, vagy az újjáépítés, új építés ajánlati előterveinek elkészítésével. Erre a munkára keresünk magyar mérnököket – építész, statikus, gépész, elektromos tervező kollégákat -, hogy összehangolt munkával a 2010. év nyarán, július-augusztus hó folyamán menjünk ki az árvíz sújtotta területre! Ezzel az azonnali mérnöki jelenléttel reményt tudunk nyújtani a kárt szenvedett családoknak.
Felhívásunkhoz azonnal csatlakozott a Magyar Építész és Mérnöki Kamara, amelyek a kárfelmérés és előtervezés koordinálását is vállalják. Kérjük az érintett, de más önkormányzatok támogatását is az igények jelzésével, a helyszíni szervezés segítésével, a mérnökcsoportok fogadásával, elhelyezésével és helyszíni ellátásával.
Budapest, 2010. június 8.
László Tamás országgyűlési képviselő okl. építészmérnök
Pálffy István országgyűlési képviselő okl. építészmérnök
Soltész Miklós országgyűlési képviselő szociális államtitkár, építész
Várnai Péter róm. kat. plébános okl.építészmérnök
Barsiné Pataky Etelka Magyar Mérnöki Kamara elnöke okl. építőmérnök
Noll Tamás Magyar Építész Kamara elnöke okl. építészmérnök