FONTOS! => Tervpályázat és közbeszerzés

A MÉK állásfoglalása a Szekszárd V. Önk. által kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán
 
Az építési beruházások esetében az uniós értékhatár, 2018. január 1-től december 31-ig, a Közbeszerzési Hatóság weboldalán közzétett adatok szerint: 5.548.000.- euro, azaz: 1.723.541.680.- Ft (a közbeszerzésről szóló 2015. CXLIII. törvény. 15.§. (3) c) pontja, és a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017.C. törvény).
A közbeszerzési törvény 2015. évi változása után, illetve a tervpályázatokról szóló 310/2015. (X.28.) Korm. rendelet szerint az ilyen nagyságrendű beruházások esetében sem kötelező tervpályázattal kiválasztani a feladat elvégzésére alkalmas tervezőt, tervező szervezetet. Az ajánlatkérő szabad választására bízza a jogszabály, hogy adott esetben a tervpályázat lefolytatása mellett döntsön.
A szekszárdi Tudásközpont közbeszerzési ajánlatának kötelező része egy gyakorlatilag teljes értékű tanulmány (vagy vázlat) terv, amelyet az 5600 m2-es épületre költségbecsléssel és szakági munkarészekkel együtt költségtérítés nélkül gondolnak elkészíttetni. A tervek szakmai elbírálását két építész és egy könyvtárigazgató végzi, akik feltételezhető alkalmasságuk ellenére sem tekinthetők a feladathoz szükséges „tervpályázati bíráló bizottságnak”.
Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy a közbeszerzési eljárások ajánlat kérése kapcsán tervvázlatok, látványtervek, tervpályázati tartalomnak megfelelő elemek bekérése előfordul. A Magyar Építész Kamara elnöksége véleménye szerint az ilyen, tervezésre kiírt közbeszerzés, bújtatott tervpályázatnak tekinthető, amely során ellenszolgáltatás nélkül jut a kiíró az építészeti koncepció birtokába. Ebben az esetben az ajánlattevőtől kért elvégzendő tervezési feladat értéke nagyságrendekkel meghaladja a közbeszerzési ajánlattevést, ezért az ilyen közbeszerzési eljárás a kamarai elvekkel és az építészek érdekeivel ellentétes, amelyet a kamara elnöksége elfogadhatatlannak tart. Ezért a MÉK felkéri tagjait, hogy amennyiben ilyen esettel találkoznak, azt jelezzék az elnökség felé.
MÉK Elnökség
(Kivonat a Magyar Építész Kamara 2018. március 2-i elnökségi ülés jegyzőkönyvéből)