Észt hét Debrecenben
 
ÉSZT HÉT DEBRECENBEN
2018. április 5-8., MODEM
Az Észt Intézet és a Szimplafilm 11. alkalommal rendezi meg Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválját, amelynek Budapest és Szeged mellett hagyományosan Debrecen is helyszíne.
Az elmaradhatatlan építészeti kiállítás, ezúttal a fával a fókuszban, minden idők egyik legnagyobb észt könyvsikere, az Ördöngös idők filmes feldolgozása, apa és fia vetélkedése a szép pszichológusnő kegyeiért a festői észt tengerparton, egy gyorsétterem utolsó napja és megrögzött szerencsétlenkedők boldogságkeresése – erre számíthatunk a debreceni programban.
Együttműködő partner: Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara.
A kiállítás megtekintése és a filmvetítések ingyenesek!
 
április 5. 17.30
A FA AZ ÉSZT ÉPÍTÉSZETBEN

A megjelenteket köszönti: Pecsenye Béla, a HBM Építész Kamara elnöke
A kiállítást megnyitja: China Tibor Zsolt, Debrecen város főépítésze
Helyszín: Debrecen, MODEM (Baltazár Dezső tér 1.)
Megtekinthető: április 29-ig
Az Észt Erdőgazdálkodási és Faipari Szövetség kiállítása bemutatja az észt faépítészet főbb épülettípusait, tendenciáit és figyelemre méltó egyedi épületeit. A sokszínű tárlat több évszázadot ölel fel, és bőséges példával szolgál arra is, milyen változatos és izgalmas módon lehet a fát a modern építészetben felhasználni.
Azon a szélességi körön, ahol Észtország is fekszik, a fa a legfontosabb építőanyag évezredek óta. Könnyen hozzáférhető, gyorsan lehet belőle építkezni és kényelmesebb életteret biztosít, mint a kőházak. Manapság Észtország épületeinek körülbelül felét fából építik – általában magán lakóházakat, de egyre több a fából épült kereskedelmi vagy üzemi célra szánt épület, valamint bérház és kulturális létesítmény. A fa divatba jött, és ihletadóként szolgál az építészek számára, akik a benne rejlő különböző lehetőségeket kutatják.
Bírálati sorszám: 2018/94
Pályázat státusza: Jóváhagyott
Továbbképzési pont értéke:0,5 pont
 
április 5. 18.30
AMIKOR A LEGKEVÉSBÉ VÁROD
(Õnn tuleb magades)
2016, észt-izlandi játékfilm, 2016, 90 perc
rendező és forgatókönyvíró: Mart Kivastik, gyártó: Kopli Kinokompanii
észt nyelven, magyar felirattal
A fiatalságának utolsó éveit taposó, magányos Viivi egy reggel ismeretlen férfit talál az ágyában. Pánikszerűen próbálja összerakni az előző este történéseit. Kiderül, hogy élete egyik legpocsékabb napját tudhatja maga mögött: fájó váll, késés a munkából, orvosi diagnózis, kiadós veszekedés a hülye főnökével és az este a kocsmában, nem kevés alkohollal. Az az ötvenedik évéhez közeledő barátságos természetű Andres nap, mint nap szinte hivatásszerűen kudarcot vall valamiben. Egy este a kedvenc kocsmájában táncolni kezd egy csinos idegen nővel… Az Amikor a legkevésbé várod helyenként szomorú vicces film. Vagy helyenként vicces szomorú film, kinek hogyan. Egy történet, amelyben az isteni kockajáték azoknak az embereknek is reményt ad, akikre első ránézésre nemigen mernénk tétet tenni.
 
április 6., 18.00
A BÁCSI, AKI HASONLÍT RÁM
(Minu näoga onu)
2017, észt játékfilm, 100 perc
rendező és forgatókönyvíró: Andres Maimik, Katrin Maimik, gyártó: Kuukulgur Film, Kinosaurus Film
észt nyelven, magyar és angol felirattal
A Cseresznyés dohány rendezőinek új tragikomédiája a kényszerű közelségről, a boldogságkeresésről és a megbocsátásról szól. Hugo, a válás utáni depressziótól szenvedő zenekritikus a vidéki nyaralóban talál menedéket, csakhogy váratlanul betoppan jazz-zenész apja, Raivo. A szekáns öregember közli, hogy hamarosan földi útjának végére ér, és utolsó napjaiban egyetlen fiának illene gondoskodnia róla. Amikor egy vonzó pszichiáter jelenik az életükben, apa és fia versengeni kezd a figyelméért. Az öreg kínosnál kínosabb helyzetekbe hozza Hugót, akiben egyre erősebb a gyanú, hogy az apjának valójában kutya baja sincs… Míg pár éve a Cseresznyés dohány nézői a lápokba szerethettek bele, ezúttal az észt tengerpart felkereséséhez fogunk garantáltan kedvet kapni.
 
április 7. 18.00
NOVEMBER
(November)
2017, észt-holland-lengyel játékfilm, 112 perc
rendező és forgatókönyvíró: Rainer Sarnet, gyártó: Homeless Bob Production
észt és német nyelven, magyar és angol felirattal
A film minden idők egyik legsikeresebb észt regénye alapján készült, amely magyarul Ördöngös idők címmel olvasható. Az erőteljes képi világú, sejtelmes atmoszférájú felnőttmesében a fekete humor és a romantikus szerelem találkozik. A pogány hiedelemvilág alakjaitól nyüzsgő észt falu lakói kapzsik és gátlástalanok: folyamatosan lopnak egymástól, a német földesúrtól és magát az Öregördögöt is becsapják. Legfőbb segítőik a hasznavehetetlen régi holmiból eszkábált lények, a krattok, melyekbe az Ördögtől lehet lelket kupeckedni. A fiatal Liina reménytelenül szerelmes Hansba, az intézőbe, aki viszont a német földesúr csodaszép lánya után epekedik. Hogy elnyerje Hans szerelmét, a lány a fekete mágiától sem riad vissza. Az észtek, ahogyan még sosem láttad őket…
 
április 8. 18.00
A LÁNC VÉGE
(Keti lõpp)
2017, észt játékfilm, 81 perc
rendező: Priit Pääsuke, forgatókönyvíró: Paavo Piik, gyártó: Alexandra Film
észt nyelven, magyar felirattal
A nüanszokban gazdag és finoman szőtt helyzetkomikummal fűszerezett film Paavo Piik díjnyertes színdarabja alapján készült. A cselekmény a Lánc nevű, nem túl látogatott külvárosi gyorsétteremben játszódik, a bezárás előtti napon. Egymást váltják a vevők, akik mindannyian valamilyen határhoz érkeztek és tanácstalanul toporognak a saját életükben. Jönnek a maguk buborékjában, amely a Láncban kipukkad, és a pult mögött álló Lány, aki mindennek szem- és fültanúja, lassan kezdi úgy érezni, hogy nála is betelt a pohár. Ráadásul a film végén még egy Arvo Pärt-szerű Zeneszerző is feltűnik…
A Lánc vége nemzetközi premierje a rangos Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában volt.
 
További információ: esztorszag.hu

A fa az észt építészetben


Észt hét Debrecen
Sajtó: http://www.haon.hu/az-ujjaszuleto-fa-epiteszete/3818602